Planeet Zee

Verkenning van oceaanbodem

Volg Freediver Guillaume Néry op zijn tocht over de oceaanbodem. (c) Ocean Gravity

 
Je kent vast wel iemand die een gewaagde sport als duiken, klimmen, motorcross of snowboarden beoefent. Sommige atleten gaan nog een stapje verder voor de ultieme sportkick. Ze gaan waar geen mens ooit een voet heeft gezet, ze dalen in één ademtuig af naar de oceaanbodem.

Er zijn in de oceaan heel wat toplocaties te vinden waar je massa's toeristen zou tegenkomen, weliswaar mochten ze boven water liggen. Het landschap onder water is op zijn minst even interessant als boven water. Ze omvat iets meer dan 70% van onze aarde en reikt dieper dan de hoogte berg op het land.  Slechts weinig personen weten dat de Mount Everest, met zijn 8.848m niet echt de hoogste berg op aarde is. Gemeten vanaf de zeespiegel is de Mount Everest wel degelijk de hoogste top op het land. Maar als je rekent vanaf de voet van de berg is de Mauna Kea, een slapende vulkaan op het eiland Hawaï, groter. Ook al steekt de vulkaan maar 4.207 m boven de zeespiegel uit, de voet van de vulkaan ligt bijna 6.000 m onder de zeespiegel. Van voet tot top meet hij dus 10.200 m. Beklim die maar eens!

Het diepste punt op aarde vinden we in de Grote Oceaan. De Marianentrog ligt op 11.035 m onder zeeniveau. Er bestaan een dertigtal van deze diepzeetroggen. Deze langgerekte depressies komen voor op plaatsen waar de aardkorst actief is. Wie de oceaanbodem verkent zal dikwijls oog in oog staan met vulkanische activiteit. Onder water wordt immers onze aarde gevormd. 

Met deze kennis opent zich een nieuwe wereld, een wereld die niet aan de zeespiegel stopt zoals de atlaskaarten. De zeebodem bestaat uit heel wat fascinerende landschappen die voor ons oog verborgen blijven. Trouwens, wist je dat de top van diezelfde Mount Everest deels uit kalksteen bestaat waarin fossielen van zeedieren zitten… Eigenlijk vind je de zeebodem dus een beetje overal!

 

Mauna Kea, Hawaï