Planeet Zee

Strijken onder water

128 duikers trotseren ijskoude temperaturen op zo’n 20 meter diepte om het record ‘onderwaterstrijken’ te verbreken © Extreme Ironing Bureau

Je kent vast wel iemand die een gewaagde sport als duiken, klimmen, bmx-racen of snowboarden beoefent. Maar de sport die hier omschreven staat, heb je waarschijnlijk (nog) niemand zien doen!
 
Het zogenaamde ‘extreme ironing’, strijken op zo extreem mogelijke locaties, is een sport die door beoefenaars wereldwijd verrassend serieus genomen wordt. Twee Britse alpinisten hebben in 2003 het hoogterecord strijken verbeterd. Dit deden de mannen door met een strijkplank op hun rug de Mount Everest te beklimmen, de hoogste berg op aarde volgens de aardrijkskundelessen.
 
Alhoewel, slechts weinig personen weten dat de Mount Everest met zijn 8848m niet echt de hoogste berg op aarde is. Gemeten vanaf de zeespiegel is de Mount Everest wel degelijk de hoogste top op aarde. Maar als je rekent vanaf de voet van de berg is de Mauna Kea, een slapende vulkaan op het eiland Hawaï, groter. Ook al steekt de vulkaan maar 4207 m boven de zeespiegel uit, de voet van de vulkaan ligt bijna 6000 m onder de zeespiegel. Van voet tot top meet hij dus 10200 m!
 
Met deze kennis opent zich een nieuwe wereld voor ons, de wereld stopt niet aan de zeespiegel. De zeebodem bestaat uit heel wat fascinerende landschappen die voor ons oog verborgen blijven. Trouwens, wist je dat de top van diezelfde Mount Everest deels uit kalksteen bestaat waarin fossielen van zeedieren zitten… Eigenlijk is de zeebodem dus een beetje overal!
 

Mauna Kea, Hawaï