De oceaan biedt de mens ongelofelijk veel voordelen. Niet alleen is er voeding die we uit de zee halen, zoals vis, zout en zeewier, maar ook grondstoffen. In de bodem van de oceaan halen we aardolie die zorgt voor brandstof, plastic en verwarming. De oceaan gebruikt de mens voor het transport van goederen en maakte globalisering en ontdekkingen mogelijk. Diezelfde oceaan zorgt voor de regeling van de globale temperatuur en neemt 20% van de door de mens uitgestoten CO2 op. En de oceaan is ook een bron van hernieuwbare energie, denk maar aan windmolens, golfslagenergie en getijdenenergie.
Deze module laat leerlingen het belang van de oceaan zien. In de projecten ligt de focus op algen om de ecosysteemdiensten van de oceaan uit te leggen. Extra info over algen is te vinden in deze drie animatiefilms.
Onderstaand document biedt alle achtergrondinformatie voor de leerkracht. De werkbundel voor de leerlingen, de ingevulde versie voor de leerkracht en eventueel extra materiaal is voor elke proef afzonderlijk beschikbaar.
Dit project is opgedeeld in drie delen, allen rond de vraag ‘Hoe ziet het leven in de toekomst er uit?’.
Deel één, ‘koken met algen’, laat leerlingen onderzoeken met hun zintuigen en kennismaken met het mogelijke voedsel van de toekomst.
‘Drinken in de toekomst’, deel twee, gaat over eetbare waterbubbels. Leerlingen maken hier kennis met een mogelijke toepassing van algen.
Het derde deel -‘Plastic in de toekomst’- laat leerlingen nadenken over de hoeveelheid plastic rondom hen. Hierna maken de leerlingen zelf biobased plastic.
Deze opdracht werd uitgewerkt door Charlotte Beerten, studente ecotechnologie aan Hogeschool VIVES.
Koken met algen
Algen noemen we soms ook ‘superfoods’. Een ‘superfood’ is een voedingsmiddel dat veel voedingsstoffen bevat. Ze bevatten meestal een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hierdoor zijn ze goed voor onze gezondheid, wanneer je ze combineert met gevarieerd eten. Algen bevatten veel eiwitten en kunnen hierdoor dienen als vleesvervanger. In andere delen van de wereld wordt al vaak zeewier gegeten, maar ook in België kan je algen in de supermarkt kopen.
Deze module omvat twee opties:
- Leerlingen zelf aan het werk zetten, en hen een gerechtje laten maken met zeewier als hoofdingrediënt. Zie ook ‘Een lekker hapje zee’.
- Als leerkracht zelf voor de hapjes zorgen. Wat hieronder volgt is het stappenplan bij deze laatste optie.
Deze opdracht werd uitgewerkt door Charlotte Beerten, studente ecotechnologie aan Hogeschool VIVES.
Eetbaar water
Algen zouden wel eens een oplossing kunnen vormen voor plastic verpakkingen. Door gebruik te maken van natriumalginaat, kunnen vloeistoffen 'vast' gemaakt worden. Een gelatineus laagje rond de vloeistof zorgt ervoor dat verpakkingen overbodig zijn.