Planeet Zee

Het plastic tijdperk

 
Kijk maar eens rond je. Plastics vinden we echt overal, in ongeveer alle vormen, formaten en kleuren die je je kan inbeelden! 
 
Het woord “plastic” wordt gebruikt om de grote verzameling van kunststoffen of synthetische materialen aan te duiden. Het gaat over meer dan plastic zakjes (gemaakt uit polyethyleen, polypropyleen of lagedichtheidpolyetheen) en drankflesjes (PET of polyethyleentereftalaat). Tot de verzameling plastic behoren heel wat soorten: kleding en stoffen (acryl, polyester, polyamide, spandex of nylon), visnetten (nylon), fleecetrui's en de buitenkant van tennisballen (PET), filters van sigaretten (celluloseacetaat), glitters, afvoerbuizen, ramen en deurklinken (PVC of polyvinylchloride), stoelen en emmers (PP of polypropeen), isolatie (PS of polystreen), isolutie (PUR of polyurethane)  als de behuizing van gsm’s (polycarbonaat). 
Ook vochtige doekjes, pampers, theezakjes, verf voor schepen en verkeersborden tot autobanden bevatten een deel plastic.
 

De  vraag naar verschillende soorten plastic in Europa  @  Plastics Europe

De wereldproductie van plastic steeg van 1,5 miljoen ton in 1950 tot meer dan 335 miljoen ton in 2016, waarvan Europa jaarlijks zo’n 60 miljoen ton plastic voor z’n rekening neemt. De plasticindustrie is meteen één van de grootste werkgevers in Europa.
 
 

Wereldproductie plastics  in miljoen ton 1950-2015 © Plastics Europe

Plastic kun je terecht dé grondstof van onze tijd noemen. Werkelijk overal treffen we plastic aan; in de lucht, in het water, in de oceaan, in ons voedsel en in de mens.  In deze lesmodule gaan we voornamelijk dieper in op hoe ons zwerfvuil niet enkel in zee terechtkomt maar ook terug op ons bord belandt. Smakelijk.