Hier vind je allerhande lesmateriaal over kust en zee voor in de klas en in het veld. Met deze opdrachten kun je fascinerende begrippen en mechanismen uit de zee ontdekken en proeven van zeeonderzoek.
Hier vind je allerhande lesmateriaal over kust en zee voor in de klas en in het veld.
Met deze opdrachten kun je fascinerende begrippen en mechanismen uit de zee ontdekken en proeven van zeeonderzoek.
Om de positie van het schip op zee te bepalen ben je zonder instrumenten op de oude navigatiemethoden aangewezen, nl. met behulp van kompas en de sterren Aardrijkskundig veldwerk.
Reliëfprofiel van het strand creëren met behulp van bakens, een vouwmeter en een waterpas en met behulp van een theodoliet.
Geografisch veldwerk op het strand met proefjes waar de stroomsnelheid, meanderwerking en sedimentverplaatsing worden berekend en beïnvloed in een zwin en mui.
De bodemstructuur van duinen en polders bepalen via een grondboring.
Korrelgrootte en karakteristiek van korrelgeometrie van zand op het strand bepalen.
Met behulp van een gedetailleerde turflijst kunnen leerlingen afval op het strand en meer in het bijzonder plastic afval determineren en sorteren.
Zoekkaarten met de meest voorkomende organismen op het strand
Hoeveel kalk zit er in zand? Met dit chemisch experiment kan een onderzoekje worden uitgevoerd. Het calciumcarbonaatgehalte van zand bepalen met een waterstofchloride-oplossing. Door Marc Laceur, Sint-Andreasinstituut, Oostende
Help een firma met het aanleggen van een onderzeese pijpleiding en maak een reliëfdoorsnede aan de hand van drie bijgevoegde kaarten. Deze opdracht oefent de aardrijkskundige vaardigheid reliëfdoorsnedes tekenen.
Hoe kunnen we gashydraten in de zeebodem vinden? Het Renard Center voor Mariene Geologie aan de universiteit van Gent (RCMG) trekt op expeditie naar de Zuidelijke Shetland trog, nabij het Antarctische schiereiland. Het team zoekt een stagiaire geologie die vertrouwd is met het berekenen van de temperatuur in de aarde aan de hand van methaanhydraten
Hoe kunnen we aantonen dat de aardkorst water bevat? Om dit aan te tonen ga je in een chemisch experiment kopersulfaat indampen.
Hoe maak je zoutkristallen? Verfijn het recept en maak grote en mooie creaties. Door Michel Ranschaert
Op 31 januari 2007 viel bij een zware storm ten oosten van de Japanse kust een container overboord met duizenden rubberen badeendjes. Na circa 28.000 km kwam er land in zicht voor de badeentjes. In deze kaartoefening ga je de reis die de badeendjes aflegden reconstrueren.
In deze opdracht kweken de leerlingen zelf algen door ze te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Het is de bedoeling dat de leerlingen aan het einde van deze opdracht zo veel mogelijk algen hebben gekweekt. NIEUWE VERSIE 2018
Hoe een dissectie uitvoeren op een mossel, een haring en een hondshaai? Handleiding voor de dissecties in woord en beeld. Door Bert Kesteloot en Nadine Speleman (KHBO)
Een voedselweb in zee is zeer complex. Voor leelringen dient de oefening als een uitdaging om de complexiteit van het mariene voedselweb te ontdekken en te leren omschrijven.
Waarom sterven goudvissen in zee en zeesterren in een rivier? Practicum rond transport van vloeistoffen door een halfdoorlatend membraan. Door Bert Kesteloot & Nadine Speleman (KHBO)
De oceaan is een buitengewoon reservoir aan moleculen die kunnen bijdragen tot de menselijke gezondheid en het welzijn. In deze les stopt een PP over welke bio-actieve stoffen we uit zee halen, enkel fiches en een practicum rond de extractie van het voedseladditief 'carrageen' uit Iers mos.
Kan je een eitje pellen zonder het te breken? Proef over het effect van zuur op calciumcarbonaat. Door Bert Kesteloot & Nadine Speleman, KHBO
De verzuring van de oceanen zal de komende honderd jaar toenemen. Met dit experiment wordt laten zien hoe schelpen verzuren.
Is microplastiek aanwezig in alledaagse schoonheidsproducten? Kun je microplastiek met het blote oog zien? Deze twee onderzoeksvragen worden beantwoord door middel van een proef met schoonheidsproducten, afwasmiddel en koffiefilters. Door Daan van de Vijver, Arteveldehogeschool 2013
Door middel van filtratie zal kunnen we onderzoeken of we microplastiek uit het zand kunnen halen. We doen deze detectie met zoutoplossing. Door Michiel Smits & Michel Claessens, Ecotox - Ugent
Dit chemische experiment bestaat uit twee opdrachten. Door middel van de eerste opdracht wordt het mogelijk de nitraatgehalte van water te bepalen. Vervolgens kan je met de tweede opdracht het fosfaatgehalte van water bepalen.
Zorgt meer CO2 in de lucht voor verzuring van de oceaan? Het effect van CO2 op de zuurtegraad van water meten.
Zeewater bevat gassen uit de atmosfeer in opgeloste toestand zoals stikstof, koolstofdioxide en zuurstof. Zo is zuurstof in vorm van O2 in water te vinden. Zuurstof lost vrij goed op in water. Door het intensieve contact met de lucht zijn de bovenste waterlagen van de zee met zuurstof verzadigd. In deze opdracht bepaal je het zuurstofgehalte van een staal zeewater en het biochemisch zuurstofverbruik na 5 dagen.
In deze opdracht bekijken we het mechanisme achter het ontstaan van schuim op het strand, eutrofiëring en hoe meststoffen het fosfaat en nitraatgehalte van een waterstaal beïnvloeden.
Kunnen schepen in de Bermudadriehoek verdwijnen door methaangasbellen? Om deze theorie te onderzoeken zijn een aantal proefjes mogelijk: (1) Zinken door gasbellen (2) De stijgsnelheid van gasbellen meten (3) De vorm van de stijgende gasbel observeren (4) Methaanzeepsopbellen maken.
Hoe kunnen we de wet van Archimedes demonsteren? Maak in de voetsporen van Rene Descartes een duikbootje in een fles.
Hoeveel druk ervaart een duiker? Bereken de hydrostatische druk die op een duiker op een bepaalde diepte inwerkt.
Dichtheidsverschillen beïnvloeden oceaancirculatie. Convectie via een proefopstelling observeren.
Hoe gedragen geluidsgolven zich onder water? Experimenten met verschillende variabelen.
In deze oefening bouw je zelf een golfgoot om de golfbewegingen te observeren. Je kunt golven maken met behulp van een golfschot, aangedreven door een elektromotor. Vervolgens meet je de invloed van bepaalde structuren (obstakels) op de golfwerking. Door Dr. Ir. Björn Van de Walle, KHBO