Verslag expeditie op onderzoeksschip Simon Stevin | Planeet Zee

Verslag expeditie op onderzoeksschip Simon Stevin

Verslag expeditie op onderzoeksschip Simon Stevin

Als winnaars van de scholenwedstrijd van Planeet Zee konden de leerlingen van het 6de jaar uit het Berkenboom Humaniora te Sint-Niklaas zich een week uitleven als onderzoekers aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin.

Van maandag 05/05/2014 t.e.m. vrijdag 09/05/2014 werden aan boord verschillende onderzoeken uitgevoerd waarbij de leerlingen de onderzoekers telkens konden assisteren.

Op de eerste dag kregen de leerlingen een introductie op het schip en de verschillende onderzoeksmethodes aan boord. Zo werden er verschillende bodemstalen en planktonstalen genomen. Hun kennis van het leven in de Noordzee werd ook onmiddellijk getest toen ze de verschillende diersoorten die met het sleepnet gevangen werden, moesten benoemen en tellen.

Zo'n allereerste aanraking met het leven uit de zee verliep wat moeizaam, maar na enige tijd waren alle leerlingen vakkundig bezig met het registreren van de diverse soorten. Het grote werk gebeurde telkens met een even grote glimlach.   

     

De volgende dag werd het serieus. Drie wetenschappers van Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek - ILVO mee stapten mee aan boord. De leerlingen werden omgedoopt tot aspirant-wetenschapper. Ze assisteerden in het onderzoek naar de verspreiding van juveniele platvisjes. Hiervoor onderzochten ze heel wat planktonstalen. Ook werden alle andere soorten uit de vangst zeer precies geteld en gemeten. En wie durfde, kon de gehoorbeentjes of otolieten uit het hoofd van de volwassen platvissen snijden. Het werd duidelijk dat onderzoek dus ook heel wat repetitief werk omvat.

Op de derde dag werden voor het eerst de zeebenen van de leerlingen getest, er stond immers een stevige wind. Met goede moed voeren ze richting de windmolens aan de Thorntonbank om samen met een onderzoeker van de UGent levende kabeljauwen te vangen voor een onderzoek naar hun gedrag. Ondanks verwoede pogingen keerden de onderzoeker en leerlingen zonder vangst huiswaarts en leerden zo dat wetenschappelijk onderzoek ook kan mislukken.

Op de laatste volledige dag op zee werden de leerlingen opnieuw omver geblazen, deze keer niet door de wind, maar wel de het imposante uitzicht van de Zeebrugse haven. Vooral het immense containerschip van CMA-CGM dat aangemeerd lag, liet een blijvende indruk na. Ook een bezoek aan de containerterminal, waarbij de leerlingen het kloppende hart van de haven zagen, zorgde voor verwondering. Na terugkomst bracht de groep een bezoek aan het labo in het Marien Station Oostende van het VLIZ, waar ze hun eigen fytoplanktonstalen konden bekijken.

Bij aankomst op vrijdagochtend werden de leerlingen door de familie aan het gebouw van de reder VLOOT opgewacht. Voordat ze hun hele reisverhaal thuis uit de doeken konden doen, gaven ze een presentatie over hun ervaringen aan boord  de afgelopen week. Nadien vertrokken alle leerlingen gevuld met een rugzak vol nieuwe ervaringen terug naar huis.

De woorden uniek, onvergetelijk en grensverleggend beschreven deze tocht het beste volgens de leerlingen. De missie om deze leerlingen te inspireren en begeesteren kunnen we dus alvast als geslaagd beschouwen.

Foto's van deze expeditie kun je hier bekijken.

 

met dank aan Nicky Coucke voor dit verslag!

Kijk ook op de facebookpagina van het schip voor meer foto's van deze vaart en de dagtochten met de klassen die de 2e en 3e prijs in de wacht hebben geslagen.