Nieuws | Planeet Zee

Nieuws

14 december 2022

Wil je in klas aan de slag gaan rond het thema ecosysteemdiensten? Dan kan dit met ons lesmateriaal over algen. Er is zowel materiaal beschikbaar voor het secundair onderwijs als voor het lager onderwijs. En wil je graag wat dieper kennismaken met een van de opdrachten? Volg dan onze sessie op het Congres Leraars Wetenschappen op 4 februari. 

14 december 2022
Het nieuwe magazine De Grote Rede gaat over dijken en overstromingsgevaar, een zich onthullende archeologische site door oevererosie langs de Schelde en zelfmedicatie van langsbektuimelaars in de Rode Zee. Verder hebben we het o.a. over het succes van het muiltje, de troebelheid van het Noordzeewater, kwaliteitsonderwijs, emoties die de zee oproept en de oorsprong van het woord 'bruinvis'.
07 september 2022
Tijdens de ijstijden was de Noordzee geen zee, maar een drooggevallen toendravlakte doorsneden met brede rivieren. Uit dit begraven verleden worden regelmatig fossiel bovengehaald: resten van mammoeten en walrussen, beenderen van de uitgestorven reuzenalk, oude schelpen, etc.. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) organiseert hierrond op vrijdag 14 oktober 2022 een gratis studiedag in zijn nieuwe gebouwen aan de Jacobsenstraat 1, Oostende.
19 augustus 2022

De vraag naar een nascholing over plastic is er nog steeds. Daarom bieden we de nascholing 'Een oceaan vol plastic' voor een derde maal aan via CNO Antwerpen en dit op woensdag 18 januari 2023. 

15 augustus 2022
Plastic Pirates – Go Europe! is een boeiend Europees citizen science project dat mikt op de jeugdige goesting van jongeren (10 - 18 jaar) en hun leerkrachten. Dé kans om in de huid te kruipen van een onderzoeker, metingen te doen van macro- en microplastics in de rivier in jouw buurt, en zo bij te dragen aan een gezondere planeet.
21 juni 2022

De Brugse basisschool Sint Lodewijkscollege – Spoorwegstraat, de provincie West-Vlaanderen en PlaneetZee ontwikkelden zes gloednieuwe STEM-activiteiten voor het lager onderwijs met de zee als rode draad. Het doel van de activiteiten is leerlingen in contact brengen met de zee door ze zelf briljante oplossingen te laten bedenken voor problemen. Op Wereldoceaandag lanceerden de initiatiefnemers de zes activiteiten die nu ook online beschikbaar zijn.

 

17 juni 2022
De warme temperaturen van de komende dagen kondigen het al aan: de zomer is in aantocht! En daar hoort traditioneel ook een nieuwe editie van de Zeekrant bij. Met de Zeekrant willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoners en -bezoekers onderdompelen in zeethema’s. En dat op een laagdrempelige manier. Haal snel jouw exemplaar en geniet ervan, liefst met zicht op zee.
13 mei 2022
Als beloning om deel te nemen aan de PlaneetZee-scholenwedstrijd rond klimaat en de oceaan, mogen de klassen een escape room komen spelen in een authentieke bunker in Oostende. 
04 mei 2022
Op zondag 22 mei kan je samen met je kinderen op het strand van Oostende meedoen met een 40 minuten durende sessie door OffshoreWind4Kids. Daarin bouw je je eigen offshore windturbine. Voor jongens en meisjes tussen 8 en 15 jaar. Starten kan om 13:00 of 15:30.
04 mei 2022
Met de scholenwedstrijd wilde VLIZ het klimaat en de oceaan binnen trekken in zoveel mogelijk lessen. Leerlingen deelden hun belevenissen op TikTok. En creatief waren! Binnenkort mogen alle klassen hun opgedane kennis uittesten in een escape room in een echte bunker aan zee, maar de top 5 kreeg een extra beloning als prijs. Herbeleef het mee.
21 maart 2022
Op zondag 8 mei (10u-16u) gaat het eerste burgerwetenschapsfestival door aan onze kust: ZEEKERWETEN.
14 maart 2022

Wil je ook wel eens op een originele manier in klas aan de slag met papieren strandbloemen en schelpen? 

Lees dan zeker de bijgevoegde blog van een enthousiaste kustbewoner! 

14 maart 2022
Al voor de vijfde keer kan je op De Grote Schelpenteldag schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En tegelijk geef je er ook de wetenschap een duwtje mee in de rug. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Meer informatie en inschrijven voor de nieuwsbrief op www.groteschelpenteldag.be.
25 februari 2022
Heel wat leerkrachten halen alles uit de kast om leerlingen geboeid te krijgen voor wetenschap. Zo ook Manu Van Haverbeke, fysicaleerkracht op Campus Het Spoor in Mol. Zijn wekelijkse wetenschapsweetjes heeft hij omgevormd naar een wekelijkse video podcast, telkens gelinkt aan de actualiteit. Deze week viel zijn oog op onderzoek naar microplastics van het VLIZ, ILVO en UGent. 
17 februari 2022

De top 5:

  1. 1. 4F uit het Sint-Lodewijkscollege Brugge (Tom Cappoen)
  2. 2. 5des wetenschappen uit de Campus Courtmanslaan in Maldegem (Els Cochuyt)
  3. 3. 4D uit het Sint-Lodewijkscollege Brugge (Bert Gevaert)
  4. 4. 6des uit Barnum-Roeselare (Lut Rosseel)
  5. 5. 5des en 6des uit College Hagelstein uit Sint-Katelijne-Waver (Kristien Pijl)

Dikke proficiat aan iedereen!