Overslaan en naar de inhoud gaan

Wedstrijd 2023-2024

Schooljaar ’23 – ’24 belooft spannend te worden. Is het niet door de nieuwe eindtermen en leerplannen, dan wel door een nieuwe scholenwedstrijd! Onder de noemer ‘PlaneetZee’ delen we alle facetten van het mariene onderzoek met jullie. Een hulpmiddel voor leerkrachten dus, om de oceaan in lessen te integreren en jongeren oceaangeletterd te maken.

De timing zit alvast goed, we zitten middenin de UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development. De Verenigde Naties beklemtonen hiermee het belang van de wereldzeeën en van oceaanwetenschap, om de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling te kunnen verwezenlijken. Voor de EU Mission Ocean & Waters ligt de focus op drie thema’s: decarbonizing, pollutie en biodiversiteit.
Daarenboven heeft België in 2024 het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Opnieuw blijkt de oceaan de perfecte context om aan de slag te gaan met de SDG’s.

Maar een wedstrijd dus. Wij zorgen voor (educatieve) ontspanning, jullie voor de inspanning. Om alle neuzen in dezelfde mariene richting te zetten, krijgen jullie al het materiaal om op school een escaperoom te spelen. Hoe meer kennis de groep heeft over de klimaatproblematiek, hoe sneller ze kunnen ontsnappen! Een leuke opwarmer waarna de klas een thema kiest om zich in te verdiepen: decarbonizing, pollutie of biodiversiteit. De uitwerking laten we he-le-maal aan jullie over. Een verbeterde versie van onze escaperoom? Een vernieuwend experiment? Wie weet zelf een game? Een coole technische constructie, een kunstwerk, folder, tentoonstelling of promocampagne? Of een heus festival op school? Verras ons! Het uitgewerkte eigen product dienen jullie (in gelijk welke vorm) in eind januari.

Wat er te winnen valt horen we jullie denken? Met een meer oceaangeletterde samenleving winnen we allemaal. Maar de top 3 van winnende klassen krijgt nog een extraatje. Jullie worden in maart uitgenodigd voor een volledige dag zee. Als het weer het toelaat aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin. Indien niet, wordt dat speurwerk in de labo’s van het VLIZ, aangevuld met een workshop aan/op zee.

De spelregels zijn eenvoudig. Registreer je als klas via deze link. Kies meteen een week in oktober, november of december waarin je de escaperoom op school kan en wil spelen. De materiaalbox krijgen jullie een week lang op school, dus verschillende klassen kunnen meedoen! Uiteraard is dit alles volledig gratis.


 

Terugblik op editie 2021-2022

Met de scholenwedstrijd wilde VLIZ het klimaat en de oceaan binnen trekken in zoveel mogelijk lessen. Leerlingen deelden hun belevenissen op TikTok. En creatief waren! Binnenkort mogen alle klassen hun opgedane kennis uittesten in een escape room in een echte bunker aan zee, maar de top 5 kreeg een extra beloning als prijs. Herbeleef het mee.