Artiesten aan het werk | Planeet Zee

Artiesten aan het werk

Een boot schilderen houdt meer in dan een mooie tekening ontwerpen. Iets wat 24/24u in het zoute water ligt, heeft heel wat bescherming nodig. Het materiaal waarvan de meeste boten, waaronder ook de mini-boot, zijn gebouwd is polyester, met glasvezel verstevigd. Polyester is gevoelig voor zonlicht en de invloed van water, dus er is steeds een extra coating nodig. Bovendien krijgt een schip dat in het water ligt te maken met aangroei van kleine organismen zoals algen en mosselen. Deze organismen kunnen zo een enorme massa vormen dat het schip er  moeilijker door vaart. Om de aangroei tegen te gaan, dient men ook een antifouling verf aan te brengen.

Planeet Zee deed beroep op de expertise van de bemanning van het onderzoeksschip Simon Stevin en op een bedrijf dat oa gespecialiseerd is in het schilderen van polyester boten.

De dames uit Science@Sea kozen voor een kleurrijke tekening van een pijlinktvis en een zeekomkommer. De verf die werd gebruikt was echter wateroplossend. Om de tekening te bewaren zal er dus nog een beschermende vernis moeten aangebracht worden.